Política
Junqueras presentarà la seva candidatura a ERC el 21 de setembre a Olesa
Oriol Junqueras presentarà la seva candidatura per liderar ERC el 21 de setembre amb un projecte de renovació.
L’expresident d’ERC, Oriol Junqueras, ha anunciat que presentarà oficialment la seva candidatura per tornar a liderar el partit el proper 21 de setembre a Olesa de Montserrat. Aquest important esdeveniment es desenvoluparà en el marc d’un congrés extraordinari que ERC ha convocat per aquesta tardor. La candidatura, que serà presentada sota el nom de ‘Militància Decidim’, es proposa com un projecte ambiciós dissenyat per renovar i revitalitzar el partit amb noves idees i enfocaments.
L’acte de presentació es realitzarà al Teatre La Passió d’Olesa de Montserrat, un espai emblemàtic amb capacitat per a unes 1.500 persones. A l’esdeveniment, Junqueras serà el principal protagonista, però també es comptarà amb la participació d’altres figures destacades dins del partit. Entre aquests, s’inclouen l’exconseller Raül Romeva, la diputada Ana Balsera, la eurodiputada Diana Riba, l’exconseller Bernat Solé, l’exportaveu de Rubí Arés Tubau, la senadora Laura Castel, i l’alcalde de Sant Julià de Ramis, Marc Puigtió. Tots ells contribuiran a presentar el projecte i compartir les seves perspectives sobre la renovació del partit.
La candidatura ‘Militància Decidim’ busca renovar i revitalitzar ERC.
Durant l’acte, Junqueras i el seu equip detallaran els eixos principals de la proposta de renovació, la qual es basa en treballs de grup iniciats després d’una reunió celebrada el 26 de juny a Sant Vicenç dels Horts. Aquesta proposta és el fruit d’un llarg procés de diàleg i escolta amb la militància d’ERC, que ha implicat mesos de converses i consultes amb els membres del partit per assegurar que la proposta reflecteixi les necessitats i desitjos de la base.
La candidatura ‘Militància Decidim’ pretén implementar una sèrie de canvis i actualitzacions significatives dins del partit, amb l’objectiu de consolidar una nova etapa de lideratge i dinamisme. Aquest acte de presentació marcarà també l’inici de la precampanya de Junqueras per al Congrés dels republicans, establint les bases per a una campanya activa i participativa.
La presentació marca l’inici de la precampanya de Junqueras per al Congrés.
Inicialment, el Congrés d’ERC estava programat per al 30 de novembre. No obstant això, l’entorn de Junqueras ha sol·licitat un avançament de la data. La direcció del partit ha decidit demanar un informe jurídic per determinar la viabilitat d’aquest canvi de data. Aquesta decisió podria influir en la planificació de les activitats i en la preparació de la candidatura, modificant el calendari establert i afectant els preparatius previs.
Política
Olesa Oberta presenta propostes per habitatge, educació i sanitat
Martí Obiols va proposar la creació d’una Comissió de Participació en Atenció Primària i Salut Comunitària.
El passat divendres, la formació d’Olesa Oberta En Comú Podem va dur a terme una trobada a l’Escorxador per donar a conèixer les seves iniciatives en àmbits clau com l’habitatge, educació, sanitat i gestió dels serveis públics, segons informa Olesa Ràdio. Aquesta cita es va dissenyar per obrir un espai de debat amb la ciutadania i compartir les línies d’actuació que el partit proposa per al municipi.
L’acte va ser moderat per Toni Serrano, qui va posar de manifest el distanciament de molts ciutadans envers la política i la urgència de recuperar la confiança en els comuns per impulsar projectes que responguin a les necessitats reals de la població. La seva intervenció va encoratjar a construir un entorn de participació activa per fer realitat les propostes del partit i donar resposta als reptes socials del municipi.
Toni Serrano destaca la desafecció política i la necessitat de reconectar amb els ciutadans.
José Martos va prendre la paraula en primer lloc per abordar la problemàtica de l’habitatge, un dels punts centrals de la política municipal. Martos va analitzar les dificultats a les quals s’enfronta l’accés a l’habitatge a Espanya, advocant per una intervenció pública en el mercat per evitar l’especulació immobiliària i garantir un accés més assequible. Entre les seves propostes, va destacar la construcció d’habitatges públics, la concessió de crèdits per a les famílies amb menys recursos, així com programes per a la rehabilitació d’edificis i lloguer assequible.
L’àmbit de la sanitat va ser introduït per Martí Obiols, secretari d’Olesa Oberta, qui va proposar la creació d’una Comissió de Participació en Atenció Primària i Salut Comunitària. Aquesta comissió es centraria en optimitzar els resultats del Centre d’Atenció Primària (CAP), realitzar un seguiment exhaustiu dels acords amb el Servei Català de la Salut (CatSalut) i, sobretot, revertir les retallades que es van introduir l’any 2011. Obiols va exposar la voluntat de la formació perquè el CAP Olesa deixi de ser gestionat per la Mútua de Terrassa, suggerint que sigui el mateix Institut Català de la Salut (ICS) qui assumeixi la gestió amb la col·laboració de l’Ajuntament.
Martí Obiols reclama una gestió més transparent i local del CAP Olesa.
En matèria educativa, el regidor Samuel Rodríguez va explicar la importància de treballar per una educació equitativa, posant el focus en la lluita contra la segregació escolar. Rodríguez va mencionar la redistribució de l’alumnat com una eina per evitar desequilibris entre centres educatius, i va promoure l’expansió de la xarxa socioeducativa i el Pla Educatiu d’Entorn per donar suport a aquelles escoles amb major vulnerabilitat. També va destacar la necessitat d’impulsar activitats extraescolars inclusives, amb la finalitat de crear un entorn escolar més cohesionat i just.
Finalment, Samuel Rodríguez va defensar la creació d’una societat mercantil local per gestionar alguns serveis municipals. Va explicar que aquesta figura jurídica, que ja compta amb una història de més d’un segle, permetria una gestió més autònoma dels serveis, sense la necessitat de destinar part del pressupost a empreses externes, el que significaria un estalvi en costos i una major sobirania local. Rodríguez va il·lustrar aquest punt amb l’exemple del servei de neteja d’edificis municipals, per al qual es calcula que aquesta gestió directa podria significar un estalvi de prop de 200.000 euros anuals, a més d’oferir millors condicions laborals als treballadors.
Rodríguez defensa la creació d’una societat local per una gestió més autònoma i eficient.
L’acte va culminar amb un torn obert de preguntes, on els assistents van poder compartir les seves inquietuds i rebre respostes directes dels ponents.
Política
El Bloc Olesà CUP destaca el seu primer any de govern
Serradó va destacar la importància de mantenir activa la ciutadania i de fer seguiment dels projectes de l’Ajuntament.
El regidor i portaveu del Bloc Olesà-CUP, Marc Serradó, ha fet una valoració molt positiva del primer any de govern, destacant que el projecte polític del grup municipal s’està consolidant com un espai central en el municipalisme a Olesa. Aquesta reflexió es va donar a conèixer durant la jornada celebrada el passat 28 de setembre al Parc Municipal d’Olesa, una trobada que va servir per fer balanç del compliment del programa electoral i per plantejar els projectes que es volen tirar endavant durant el mandat.
Serradó va destacar la importància de mantenir activa la ciutadania i garantir un seguiment acurat dels projectes que l’Ajuntament porta a terme. A més, l’esdeveniment també va servir per reforçar la germanor entre els membres del partit i presentar una renovació de l’espai polític. L’objectiu és continuar treballant per consolidar El Bloc com a referència del municipalisme a Olesa.
D’altra banda, es va anunciar la nova imatge gràfica del Bloc Olesà-CUP, que a partir d’ara es presentarà simplement com “El Bloc”. En aquest context, Serradó va reafirmar el compromís del grup amb el seu projecte inicial, que té com a meta la suma de diverses sensibilitats polítiques per “millorar Olesa des d’Olesa”.
El Bloc continua sent un espai que suma sensibilitats polítiques per millorar el municipi.
Serradó, en declaracions a la ràdio, va abordar la situació de la CUP a Olesa, explicant que la formació no va concórrer a les eleccions de 2023 i tampoc ho farà a les de 2027. “Els membres de la CUP treballen dins del Bloc Olesà, però continuem vinculats a nivell supramunicipal”, va assenyalar Serradó, deixant clar que aquesta és la direcció que seguirà el partit en els propers anys.
Pel que fa a les relacions amb altres formacions del consistori, el portaveu del Bloc Olesà-CUP va valorar de manera positiva el treball conjunt amb els seus socis de govern, ERC i Junts per Olesa. Serradó també va afegir que, tot i que les negociacions amb els partits de l’oposició, com Ciutadans i el PP, resulten més complicades, la relació no és pas dolenta. A més, va qualificar la postura del PSC com un “exercici estrany”, apuntant que no han actuat com una oposició efectiva, sobretot en temes com les ordenances fiscals, on no han presentat alternatives.
Les relacions amb ERC i Junts són positives, però amb l’oposició és més complicat.
Serradó va recordar que el cessament del regidor Jordi Martínez va ser una decisió dolorosa, i va manifestar que la nova situació ha provocat una sobrecàrrega de feina per al grup municipal, que ha passat de tenir 6 a 5 regidors. El Bloc Olesà-CUP, segons informa Olesa Ràdio, segueix esperant la renúncia de Martínez a la seva acta de regidor, fet que permetria restablir l’equilibri dins el grup i continuar amb el treball diari sense aquesta càrrega extra.
El Bloc Olesà-CUP té previst mantenir la dinàmica d’organitzar esdeveniments públics anualment, amb la finalitat de mantenir un contacte directe amb la ciutadania, donar compte de la feina feta des del govern i recollir les opinions dels veïns sobre els temes que afecten el municipi. Aquesta línia de treball, segons Serradó, continuarà sent l’eix central del mandat, reafirmant el compromís del Bloc amb la participació ciutadana i la millora constant d’Olesa.
Política
Compromís del PSC d’Olesa per la inclusió i benestar de la gent gran
Es va destacar que les necessitats de la gent gran han evolucionat durant el temps.
El divendres passat va tenir lloc a l’Auditori de la Casa de Cultura d’Olesa de Montserrat un acte organitzat pel PSC local per presentar noves propostes en benefici de la gent gran. Entre les mesures que es van destacar, es troba la creació d’un Consell Municipal de la Gent Gran i l’organització de tallers sobre noves tecnologies per facilitar la inclusió digital d’aquest col·lectiu.
L’esdeveniment va comptar amb la participació de figures polítiques clau com Conxi Izquierdo, responsable de polítiques socials del PSC d’Olesa; Vicky Castellanos, consellera comarcal, i Fernando Vicente, regidor i portaveu socialista a l’Ajuntament d’Olesa. La proposta principal va ser la creació del Consell Municipal de la Gent Gran, amb l’objectiu de fomentar la participació de la gent gran en les decisions municipals. Fernando Vicente va recordar, segons Olesa Ràdio, que aquesta moció ja va ser presentada amb anterioritat però va ser rebutjada per l’equip de govern actual. Tot i això, va assegurar que el PSC la tornarà a presentar durant l’actual mandat.
La creació d’un Consell Municipal de la Gent Gran és un pas cap a una major participació ciutadana.
D’altra banda, segons es va informar en l’acte, la proposta també inclou la designació de representants d’Olesa en el Consell de la Gent Gran del Consell Comarcal. Aquest òrgan supramunicipal aborda temes crucials per a la gent gran, com pensions, habitatge i la bretxa digital. Tal com va recordar Fernando Vicente durant la seva intervenció, Olesa no ha tingut representació en aquest consell des del mandat anterior.
Segons Olesa Ràdio, Vicky Castellanos, consellera comarcal de Feminismes, Gent Gran i Diversitat Sexual i de Gènere, va destacar que les necessitats de la gent gran han evolucionat al llarg del temps i que cal abandonar la visió tradicional que només associa aquest col·lectiu amb dependència o serveis socials. Castellanos va defensar, la importància d’abordar altres qüestions com la bretxa digital, l’habitatge i la participació comunitària.
La diversitat de necessitats de la gent gran requereix un enfocament ampli en les polítiques.
Conxi Izquierdo, responsable de polítiques socials del PSC d’Olesa, va presentar altres projectes de l’agrupació, com la detecció de problemes socials com la soledat no desitjada mitjançant carpes informatives i visites a entitats. Aquesta informació va ser destacada per la ràdio, que també va informar que Izquierdo va posar èmfasi en la necessitat de promoure tallers de ciberseguretat i formació en temes informàtics per a la gent gran.
Fernando Vicente va recordar, que el projecte “Àpats en companyia”, inclòs en el programa electoral del PSC, té com a objectiu promoure el diàleg intergeneracional a través d’àpats compartits entre gent gran i joves d’ESO. Aquesta iniciativa, segons Vicente, pretén reduir la soledat de la gent gran i afavorir la convivència i l’intercanvi d’experiències entre diferents generacions.
El projecte “Àpats en companyia” fomenta l’intercanvi cultural entre generacions.
El PSC també està treballant en un conveni amb la PIMEC per sensibilitzar els comerços locals sobre les necessitats específiques de la gent gran. A més, segons Fernando Vicente, el partit té previst organitzar en els pròxims mesos una sèrie d’actes temàtics centrats en la cultura i l’esport, amb l’objectiu de desenvolupar noves propostes i donar visibilitat a les necessitats d’aquest col·lectiu.