Política
Junqueras presentarà la seva candidatura a ERC el 21 de setembre a Olesa
Oriol Junqueras presentarà la seva candidatura per liderar ERC el 21 de setembre amb un projecte de renovació.

L’expresident d’ERC, Oriol Junqueras, ha anunciat que presentarà oficialment la seva candidatura per tornar a liderar el partit el proper 21 de setembre a Olesa de Montserrat. Aquest important esdeveniment es desenvoluparà en el marc d’un congrés extraordinari que ERC ha convocat per aquesta tardor. La candidatura, que serà presentada sota el nom de ‘Militància Decidim’, es proposa com un projecte ambiciós dissenyat per renovar i revitalitzar el partit amb noves idees i enfocaments.
L’acte de presentació es realitzarà al Teatre La Passió d’Olesa de Montserrat, un espai emblemàtic amb capacitat per a unes 1.500 persones. A l’esdeveniment, Junqueras serà el principal protagonista, però també es comptarà amb la participació d’altres figures destacades dins del partit. Entre aquests, s’inclouen l’exconseller Raül Romeva, la diputada Ana Balsera, la eurodiputada Diana Riba, l’exconseller Bernat Solé, l’exportaveu de Rubí Arés Tubau, la senadora Laura Castel, i l’alcalde de Sant Julià de Ramis, Marc Puigtió. Tots ells contribuiran a presentar el projecte i compartir les seves perspectives sobre la renovació del partit.
La candidatura ‘Militància Decidim’ busca renovar i revitalitzar ERC.
Durant l’acte, Junqueras i el seu equip detallaran els eixos principals de la proposta de renovació, la qual es basa en treballs de grup iniciats després d’una reunió celebrada el 26 de juny a Sant Vicenç dels Horts. Aquesta proposta és el fruit d’un llarg procés de diàleg i escolta amb la militància d’ERC, que ha implicat mesos de converses i consultes amb els membres del partit per assegurar que la proposta reflecteixi les necessitats i desitjos de la base.
La candidatura ‘Militància Decidim’ pretén implementar una sèrie de canvis i actualitzacions significatives dins del partit, amb l’objectiu de consolidar una nova etapa de lideratge i dinamisme. Aquest acte de presentació marcarà també l’inici de la precampanya de Junqueras per al Congrés dels republicans, establint les bases per a una campanya activa i participativa.
La presentació marca l’inici de la precampanya de Junqueras per al Congrés.
Inicialment, el Congrés d’ERC estava programat per al 30 de novembre. No obstant això, l’entorn de Junqueras ha sol·licitat un avançament de la data. La direcció del partit ha decidit demanar un informe jurídic per determinar la viabilitat d’aquest canvi de data. Aquesta decisió podria influir en la planificació de les activitats i en la preparació de la candidatura, modificant el calendari establert i afectant els preparatius previs.
Política
El Parlament de Catalunya rebutja la creació d’un CUAP a Olesa de Montserrat
El PSC ha votat en contra d’aquesta iniciativa, malgrat les reivindicacions territorials.

La Comissió de Salut del Parlament de Catalunya va debatre ahir una Proposta de Resolució impulsada per la CUP i Esquerra Republicana per millorar els serveis sanitaris d’Olesa de Montserrat, aprovant parcialment les demandes municipals que comptaven amb el suport unànime de tots els grups polítics locals.
Marc Serradó, primer tinent d’alcalde i regidor de Salut Pública de l’Ajuntament d’Olesa, ha comparegut després de la sessió per valorar els resultats de la votació, expressant satisfacció pels punts aprovats però també decepció pels rebutjats.
“Estem molt satisfets que s’hagi aprovat el primer punt de la proposta, un punt que permet recuperar serveis que l’Ajuntament d’Olesa porta reivindicant des de fa anys en relació a les retallades patides durant la crisi”, ha destacat Serradó. Entre aquests serveis s’inclouen l’atenció continuada fins a les 22 hores, les urgències pediàtriques, la reducció de les llistes d’espera, i la consolidació dels referents comunitaris i de les figures de psicologia i psiquiatria.
No obstant això, el regidor ha lamentat que no hagin prosperat altres punts crucials de la proposta. Especialment significativa ha estat la negativa a la creació d’un Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP) a Olesa de Montserrat, una infraestructura que, segons Serradó, beneficiaria a més de 100.000 habitants del Baix Llobregat Nord i descongestionar l’Hospital de Martorell. Cal destacar que el PSC ha votat en contra d’aquesta iniciativa, malgrat les reivindicacions territorials.
“No entenem vots contraris a ubicar un CUAP a Olesa de Montserrat i sobretot no ho entenem pels motius que s’han esmentat, com per exemple el volum de població”, ha manifestat Serradó, reafirmant que el municipi disposa d’unes instal·lacions adequades que no requeririen gran inversió i compta amb una bona connectivitat.
També s’ha rebutjat la proposta que el CAP d’Olesa passés a ser gestionat per l’Institut Català de la Salut, en lloc de Mútua de Terrassa, entitat amb la qual el conveni porta anys caducat. El PSC també ha votat en contra d’aquesta mesura. Segons Serradó, aquesta situació és “anormal des del punt de vista jurídic” i “compromet la coherència territorial”, ja que el CAP d’Olesa és l’únic gestionat per Mútua de Terrassa en tot el Baix Llobregat Nord.
L’únic altre punt aprovat ha estat el relatiu a dotar de recursos suficients l’atenció primària al municipi.
Cal recordar que aquesta Proposta de Resolució contenia exactament els mateixos acords que una moció aprovada per unanimitat al ple municipal d’Olesa el 22 de març de 2023, fet que demostra el consens existent a nivell local sobre aquestes demandes.
El regidor ha anunciat que l’Ajuntament continuarà treballant per aconseguir els consensos necessaris per millorar els serveis sanitaris al municipi i ha reiterat la petició que la consellera de Salut comparegui al Parlament i visiti Olesa per escoltar les demandes municipals, especialment després de la recent mort tràgica d’una veïna després de ser atesa al CAP local, un fet que, tot i ser posterior a la presentació de la Proposta de Resolució, ha posat de manifest la urgència de millorar l’atenció sanitària a la zona.
Política
Escàndol a Olesa: L’Ajuntament acusat de censurar i vulnerar drets fonamentals
Jéssica Fernández denuncia censura autoritària, vigilància amb càmeres i control en reunions per part d’ERC i Bloc Olesà.

El Partit Popular d’Olesa de Montserrat ha emès un comunicat contundent en què denuncia el que consideren pràctiques censores i obstruccionistes per part del govern municipal, format pel Bloc Olesa i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), contra la seva tasca com a grup de l’oposició al consistori olesà.
En un text signat per Jéssica Fernández Dalmases, regidora i portaveu del PP al municipi, s’exposen diverses situacions que, segons la formació blava, reflecteixen un tracte discriminatori i limitacions a la seva labor institucional.
Limitacions en la participació als plens
Segons explica Fernández al comunicat, durant les sessions plenàries se li ha “impedit expressar-se en llibertat” i se li ha “tallat la paraula quan el que diu no els agrada i no forma part del discurs establert”. Aquesta afirmació suggereix que el govern municipal podria estar aplicant un criteri restrictiu respecte a les intervencions de l’oposició popular.
Obstacles a l’accés a la informació municipal
Un segon punt de denúncia fa referència a les dificultats per accedir a documentació municipal. La portaveu popular afirma que quan sol·liciten informació necessària per desenvolupar la seva tasca com a regidors, “ens posen impediments i fins i tot ens la neguen”, una pràctica que, de confirmar-se, podria vulnerar el dret a la informació que correspon als càrrecs electes.
El comunicat també assenyala que quan demanen reunir-se amb empleats de l’Ajuntament per consultes o aclariments, no se’ls permet fer-ho en privat, ja que “sempre ens acompanya un regidor de l’equip de govern”, circumstància que interpreten com una forma de control i vigilància.

Polèmica amb els símbols nacionals
La qüestió dels símbols nacionals ocupa un lloc destacat en les denúncies del PP. Fernández contrasta que mentre els partits del govern “treuen la bandera independentista cada vegada que poden”, la seva petició perquè “onejés la bandera nacional el 12 d’octubre” els va ser denegada. A més, relata un incident durant el pregó de les festes municipals, quan “la nostra regidora va voler onejar-la i la hi van fer retirar de males maneres”.
Crítiques a la gestió municipal
El comunicat també inclou crítiques a algunes decisions de gestió municipal, com la instal·lació de càmeres de seguretat que, segons el PP, “no han ajudat a solucionar cap delicte” tot i que, al seu parer, serveixen “per controlar els veïns”.
Especialment crítica es mostra la formació amb el projecte d’instal·lació de “contenidors d’escombraries intel·ligents” que, segons argumenten, tenen “la finalitat de saber què llencem a les escombraries i poder multar-nos”. El text assenyala que aquesta iniciativa suposa un cost de 600.000 euros “que haurem de pagar tots”.
Compromís amb la llibertat d’expressió
En un comunicat complementari, la portaveu popular reafirma el compromís del partit amb “la lluita per la llibertat de tots els veïns d’Olesa de Montserrat a poder expressar-se sense censura i per la igualtat de tots davant del nostre Ajuntament”, vinculant així les restriccions que denuncia amb una suposada vulneració de drets fonamentals.
Les acusacions de censura i atemptat contra la llibertat d’expressió per part de l’Ajuntament no són noves, però aquest comunicat representa una escalada en el to de les crítiques i podria anticipar un enduriment de les relacions polítiques al consistori durant els propers mesos.
Política
Olesa Oberta presenta propostes per habitatge, educació i sanitat
Martí Obiols va proposar la creació d’una Comissió de Participació en Atenció Primària i Salut Comunitària.

El passat divendres, la formació d’Olesa Oberta En Comú Podem va dur a terme una trobada a l’Escorxador per donar a conèixer les seves iniciatives en àmbits clau com l’habitatge, educació, sanitat i gestió dels serveis públics, segons informa Olesa Ràdio. Aquesta cita es va dissenyar per obrir un espai de debat amb la ciutadania i compartir les línies d’actuació que el partit proposa per al municipi.
L’acte va ser moderat per Toni Serrano, qui va posar de manifest el distanciament de molts ciutadans envers la política i la urgència de recuperar la confiança en els comuns per impulsar projectes que responguin a les necessitats reals de la població. La seva intervenció va encoratjar a construir un entorn de participació activa per fer realitat les propostes del partit i donar resposta als reptes socials del municipi.
Toni Serrano destaca la desafecció política i la necessitat de reconectar amb els ciutadans.
José Martos va prendre la paraula en primer lloc per abordar la problemàtica de l’habitatge, un dels punts centrals de la política municipal. Martos va analitzar les dificultats a les quals s’enfronta l’accés a l’habitatge a Espanya, advocant per una intervenció pública en el mercat per evitar l’especulació immobiliària i garantir un accés més assequible. Entre les seves propostes, va destacar la construcció d’habitatges públics, la concessió de crèdits per a les famílies amb menys recursos, així com programes per a la rehabilitació d’edificis i lloguer assequible.
L’àmbit de la sanitat va ser introduït per Martí Obiols, secretari d’Olesa Oberta, qui va proposar la creació d’una Comissió de Participació en Atenció Primària i Salut Comunitària. Aquesta comissió es centraria en optimitzar els resultats del Centre d’Atenció Primària (CAP), realitzar un seguiment exhaustiu dels acords amb el Servei Català de la Salut (CatSalut) i, sobretot, revertir les retallades que es van introduir l’any 2011. Obiols va exposar la voluntat de la formació perquè el CAP Olesa deixi de ser gestionat per la Mútua de Terrassa, suggerint que sigui el mateix Institut Català de la Salut (ICS) qui assumeixi la gestió amb la col·laboració de l’Ajuntament.
Martí Obiols reclama una gestió més transparent i local del CAP Olesa.
En matèria educativa, el regidor Samuel Rodríguez va explicar la importància de treballar per una educació equitativa, posant el focus en la lluita contra la segregació escolar. Rodríguez va mencionar la redistribució de l’alumnat com una eina per evitar desequilibris entre centres educatius, i va promoure l’expansió de la xarxa socioeducativa i el Pla Educatiu d’Entorn per donar suport a aquelles escoles amb major vulnerabilitat. També va destacar la necessitat d’impulsar activitats extraescolars inclusives, amb la finalitat de crear un entorn escolar més cohesionat i just.
Finalment, Samuel Rodríguez va defensar la creació d’una societat mercantil local per gestionar alguns serveis municipals. Va explicar que aquesta figura jurídica, que ja compta amb una història de més d’un segle, permetria una gestió més autònoma dels serveis, sense la necessitat de destinar part del pressupost a empreses externes, el que significaria un estalvi en costos i una major sobirania local. Rodríguez va il·lustrar aquest punt amb l’exemple del servei de neteja d’edificis municipals, per al qual es calcula que aquesta gestió directa podria significar un estalvi de prop de 200.000 euros anuals, a més d’oferir millors condicions laborals als treballadors.
Rodríguez defensa la creació d’una societat local per una gestió més autònoma i eficient.
L’acte va culminar amb un torn obert de preguntes, on els assistents van poder compartir les seves inquietuds i rebre respostes directes dels ponents.