Societat
Activitats educatives a Olesa per a famílies amb nadons a l’octubre
Tot iniciarà el 7 d’octubre amb una sessió de “Iaga Maternitat” y la següent setmana es realitzarà un taller de música.
L’Ajuntament d’Olesa de Montserrat, a través del seu grup de treball de petita infància, ha dissenyat un atractiu programa d’activitats educatives per al mes d’octubre, orientat a famílies amb infants d’entre 0 i 3 anys. Aquestes activitats, que busquen enriquir el desenvolupament emocional i social dels més petits, s’emmarquen en la celebració del Mes de la Petita Infància, en conjunt amb la Setmana de la Lactància Materna.
Les activitats donaran inici el dilluns 7 d’octubre, amb una sessió de “Ioga Maternitat” a les 11.15 h a la llar d’infants Taitom. Aquesta sessió es presenta com una oportunitat per a les mares i els nadons per connectar-se i gaudir d’un moment de calma i benestar. El divendres 11 d’octubre, la llar La Baldufa serà l’escenari d’un taller d’anglès, on els participants podran descobrir una nova llengua a través de cançons i contes. Aquest taller s’organitzarà en dues franges horàries: a les 16.45 h per infants d’1 a 2 anys i a les 17.30 h per aquells de 2 a 3 anys.
El ioga i l’anglès seran les primeres activitats del programa.
La següent setmana, el dilluns 14 d’octubre, a les 16 h, es realitzarà un taller de música per a nadons de 6 a 18 mesos a l’Escola Municipal de Música. La professora Roser Cascante guiarà els infants en un viatge sonor que potenciarà el seu desenvolupament cognitiu, motriu i emocional. Els dies 13 i 17 d’octubre a les 17.15 h, la llar Taitom acollirà dues sessions d’un taller de joc, un espai dissenyat per fomentar el joc lliure i la interacció familiar. Aquesta és una excel·lent ocasió per a les famílies de compartir moments junts en un ambient relaxat i divertit. Al final de la setmana, el divendres 18, es repetiran les sessions del taller d’anglès, aquesta vegada a la llar Taitom, amb els mateixos horaris.
A partir del 21 d’octubre, s’iniciaran les activitats relacionades amb la Setmana de la Lactància Materna. Aquell dilluns, a les 17.30 h, la llar Taitom oferirà un conte per a infants, per al qual caldrà inscriure’s a través de la pàgina web de la Biblioteca Santa Oliva. El dimarts 22, a les 10 h, la llar La Baldufa acollirà un taller de massatge per a nadons menors d’un any, dirigit per Anna Paredes. Aquest taller està dissenyat per ensenyar als pares tècniques de massatge que afavoreixen la relaxació i la creació de vincles afectius amb els seus nadons.
La lactància materna serà un tema central durant aquesta setmana.
El dijous 24, a les 15 h, la llar La Baldufa acollirà una xerrada titulada “L’alimentació del 0 als 3 anys”, dirigida a famílies amb nadons d’aquesta edat i futures famílies. Marta Planas, dietista-nutricionista del CAP Olesa, serà l’encarregada de proporcionar informació essencial sobre la nutrició infantil. El dissabte 26, a la Piscina Municipal, se celebraran sessions de natació per a nadons de 6 a 36 mesos. Aquestes sessions, que tindran una durada de 45 minuts, tenen com a objectiu familiaritzar els nadons amb l’aigua i promoure la interacció amb els seus pares. És important destacar que cada nadó podrà ser acompanyat només per un adult durant l’activitat.
Les activitats continuaran el dimecres 30 a les 10 h, amb una nova edició del taller de massatge a la Sala Polivalent del CAP Olesa. Finalment, el dijous 31 a les 11.30 h, s’ofereix una xerrada sobre lactància i la reincorporació al món laboral. Georgina Clapes, llevadora del CAP Olesa, proporcionarà consells i estratègies per a les mares que desitgen mantenir la lactància materna un cop tornin a la feina o quan els nadons comencin a assistir a la llar d’infants.
Tallers i xerrades oferiran suport a les mares lactants.
Totes les activitats que s’ofereixen són gratuïtes, però és essencial reservar plaça a través de la plataforma Vivetix, ja que les places són limitades. Les inscripcions s’obriran el dilluns 23 d’octubre. Les famílies interessades poden obtenir més informació contactant amb el Departament de Salut Pública al telèfon 93 778 00 50 (ext. 4031). Aquesta iniciativa representa una gran oportunitat per a les famílies amb nadons per participar en activitats enriquidores i compartir moments significatius durant el mes d’octubre.
Societat
Olesa de Montserrat celebra el Dia de les Persones Migrades
El moment central de l’acte va ser la lectura del manifest institucional, protagonitzada per cinc veïnes d’Olesa.
L’Ajuntament d’Olesa va commemorar el Dia Internacional de les Persones Migrades, el passat 18 de desembre, amb una jornada plena d’activitats. L’acte central, celebrat a la plaça de Fèlix Figueras i Aragay, va començar a les 18:30 h amb la lectura d’un manifest unitari per part de persones migrades del municipi. Aquest document va posar de manifest les dificultats que encara afronten les persones migrades, reivindicant una societat més acollidora i igualitària.
“Les migracions són una oportunitat per construir una societat plural i justa”, va afirmar Laia Montes.
La regidora de Polítiques Migratòries i Antiracisme, Laia Montes, va donar la benvinguda destacant el compromís d’Olesa amb la lluita contra el racisme. Va subratllar que els processos migratoris representen una oportunitat, malgrat que alguns sectors promoguin prejudicis. En les seves paraules, l’Ajuntament treballa activament per fomentar el respecte i la diversitat
El moment central de l’acte va ser la lectura del manifest institucional, protagonitzada per cinc veïnes d’Olesa: Brenda Catalina Duarte Buitrago, Yousra Koraich, Elsy Esmeralda Díaz Santos, Maybelline Johana Chachagua Castillo i Maria Victoria Amador Valencia. Amb les seves intervencions, van posar de relleu la necessitat d’un tracte just i igualitari per a les persones migrades.
“Hem d’assegurar que ningú quedi enrere en el camí cap a una societat inclusiva”, es va destacar al manifest.
L’Escola Municipal de Música va contribuir a la celebració amb un concert multilingüe a càrrec del grup de guitarres i ukeleles. Posteriorment, l’actriu i activista Maisa Sally Perk va oferir el taller “¡Alto! Rumores – una mirada a través de la lupa”, que va convidar els assistents a qüestionar prejudicis i rumors relacionats amb les migracions.
Com a punt final, l’Associació SAFA va organitzar un taller de Henna, mentre els assistents van poder gaudir d’una degustació de menjar d’arreu del món. Amb aquesta activitat, l’acte va tancar amb un esperit d’unió i celebració de la diversitat cultural.
La commemoració va incloure altres iniciatives, com la participació d’Amadou Bocar Sam Daff, president de la Coordinadora d’Associacions de Senegalesos a Catalunya, al Club de Lectura de la Biblioteca Santa Oliva, el divendres 13 de desembre. També es va instal·lar un punt vermell antiracista a la plaça de l’Oli per conscienciar sobre la realitat migratòria.
Societat
Tall al trànsit a la C-55 per obres d’emergència
Per minimitzar l’impacte sobre els usuaris, s’han habilitat diverses alternatives.
A partir d’avui, el ramal d’entrada a la C-55 a Abrera des de l’autovia A-2, en sentit Manresa, queda tallat al trànsit durant un període aproximat de quatre mesos. Aquesta mesura afecta el tram comprès entre la sortida 582A de l’A-2 i el punt quilomètric 0+250 de la C-55, en sentit ascendent.
El Ministerio de Transportes ha iniciat obres d’emergència per substituir un col·lector malmès situat sota la carretera C-55. Aquest col·lector, deteriorat amb el pas del temps, requereix una intervenció immediata per garantir la seguretat viària i la funcionalitat de la via.
Rutes alternatives
Per minimitzar l’impacte sobre els usuaris, s’han habilitat diverses alternatives:
- Sortida 582B “Esparreguera Sud” de l’A-2: Aquesta ruta permet connectar amb la C-55 al punt quilomètric 4+400 a través de la carretera C-1414 (Esparreguera-Olesa).
- Sortida cap a la BV-1201 (Carretera de les Carpes): Aquesta opció ofereix accés directe a Olesa.
Els conductors són recomanats de planificar els seus desplaçaments i seguir la senyalització provisional instal·lada a les vies afectades.
Les obres, amb un pressupost total de 2,5 milions d’euros, s’estima que s’allarguin durant quatre mesos, si bé aquest termini podria variar en funció de les condicions meteorològiques o altres factors tècnics.
Societat
Olesa reivindica el 25N amb art i reflexió
La periodista Raquel Montoya va ser l’encarregada de llegir el manifest unitari.
L’Ajuntament d’Olesa de Montserrat va celebrar ahir, divendres 22 de novembre, el Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra les Dones amb una jornada carregada d’activitats a la Plaça de Fèlix Figueras i Aragay. L’esdeveniment, que va començar a les 18.00 h, va incloure la lectura del manifest institucional, a càrrec de la periodista i directora d’Olesa Ràdio, Raquel Montoya, així com actuacions musicals i de dansa que van aportar emoció i simbolisme a la commemoració.
La regidora de Gènere, Feminismes i LGTBIQ+, Laia Montes, va obrir l’acte destacant la necessitat de lluitar contra les desigualtats de gènere i posar fi a les violències masclistes. Montes va afirmar que “les polítiques feministes són eines fonamentals per combatre les injustícies estructurals del patriarcat tant a l’esfera pública com a la privada”. També va posar l’accent en les dades preocupants dels darrers anys: 151 feminicidis registrats a Catalunya des de 2012, 21 d’ells només aquest any, i un augment significatiu dels delictes sexuals, que van incrementar un 33,6% entre 2021 i 2023.
La periodista Raquel Montoya va ser l’encarregada de llegir el manifest unitari, un text que denunciava totes les formes de violència masclista i reivindicava un abordatge integral per part de les institucions i la societat. El manifest posava èmfasi en la violència masclista als espais públics, sovint invisibilitzada o normalitzada, com ara comentaris ofensius, gestos inapropiats, mirades insistents o invasions de l’espai personal.
“Enguany volem posar el focus en les agressions que es produeixen a l’espai públic, des dels transports fins als comerços o equipaments. Aquests actes, encara que molts cops semblin inofensius, formen part d’una realitat estructural que perpetua les desigualtats de gènere i afecta diàriament les dones i les noies”, va ressaltar el text.
Els espais públics també poden ser escenaris de violències que cal combatre amb accions concretes.
El manifest també destacava la necessitat d’un canvi cultural i estructural per desmuntar el patriarcat, així com la importància d’educar des de la infantesa per fomentar valors d’igualtat i respecte. A més, reclamava polítiques més ambicioses en la prevenció, detecció i reparació de les situacions de violència masclista.
Les actuacions de l’Escola Municipal de Música i de l’Escola de Dansa Move On van completar l’acte amb peces carregades d’expressivitat, que van transmetre missatges d’empoderament i resistència. L’art va servir com a eina de reflexió, contribuint a sensibilitzar els assistents i a reforçar la importància de la lluita feminista.
Aquest acte central forma part d’un programa d’activitats que s’allargarà fins al desembre i que inclou exposicions, xerrades, tallers i projeccions de cinema. Ahir mateix, després de l’acte institucional, es va inaugurar al Centre Cultural Cal Puigjaner l’exposició fotogràfica Corpo Realitats, de l’artista Amanda Montiel. Aquesta mostra, que explora la relació entre el cos i les vivències personals, estarà disponible fins al 7 de desembre.
La commemoració a continuat aquest cap de setmana amb més propostes culturals i educatives. Dissabte, 23 de novembre, a les 18.00 h, l’auditori de la Casa de Cultura s’acolleix la xerrada Dones i cobles. Una visió històrica, a càrrec de Jaume Nonell i Teresa Campos. Aquesta conferència ofereix una perspectiva històrica sobre el paper de les dones en un àmbit sovint masculinitzat com és la música de cobla.
Les dones també han deixat empremta en tradicions com la música de cobla.
Diumenge, la reflexió es traslladarà al cinema amb dues projeccions que abordaran la temàtica de la violència estètica i els estereotips imposats a les dones. A les 18.00 h es projectarà The Quiet Girl a l’auditori de la Casa de Cultura, mentre que a les 18.30 h serà el torn de Creatura a El Casal.
El programa continuarà la setmana vinent i fins al desembre amb activitats que tenen com a objectiu sensibilitzar la població i oferir espais de reflexió i apoderament. Divendres 29 de novembre es durà a terme el taller La bellesa imposada, a càrrec de la formadora Sandra Gonfaus, on es treballaran els efectes dels estàndards de bellesa en les dones.
A més, el Casal Cívic i Comunitari d’Olesa serà l’escenari de dues activitats més al desembre: una classe d’autodefensa feminista el dia 9, i un espai de conversa entre dones el 16.